2026’da yollarda: 18 dakikada şarj olan katı hal pilleri geliyor

Stellantis, 2026’da Yollarda 18 Dakikada Şarj Olan Yenilikçi Katı Hal Pilleriyle Tanıştırıyor

Stellantis, Fiat, Jeep, Dodge ve Ram gibi markaların ana şirketi olarak bilinen dev otomotiv şirketi, Factorial ile yaptığı iş birliğiyle otomotiv dünyasına güçlü bir giriş yapmaya hazırlanıyor. İki şirketin birlikte geliştirdiği katı hal pilleri, 2026 yılında kullanıma sunulacak.

Geleneksel lityum iyon pillere kıyasla daha hızlı şarj, daha uzun menzil ve üstün performans vaat eden katı hal pilleri, elektrikli araçlar için yeni bir çağ açmaya hazırlanıyor. Bu yenilikçi piller, Stellantis’in geliştirdiği “Factorial Elektrolit Sistem Teknolojisi” (FEST) sayesinde sadece 18 dakikada yüzde 15’ten yüzde 90’a kadar şarj olabilme kapasitesine sahip.

Factorial Elektrolit Sistem Teknolojisi (FEST)

Factorial’in FEST teknolojisi, lityum metal anot, yarı katı elektrolit ve yüksek kapasiteli katot bileşenlerini bir araya getiriyor. Stellantis’in geliştirdiği 77Ah FEST hücreleri, 600’den fazla şarj döngüsüyle 375 Wh/kg enerji yoğunluğu sunarak büyük formatlı lityum metal katı hal pillerinde çığır açıyor. Bu piller, yüksek güç çıkışı sağlayarak elektrikli araçların performansını artırıyor.

Aynı zamanda, Factorial’in pilleri farklı hava koşullarında üstün performans gösteriyor; -30°C ile 45°C arasında işlevselliğini koruyabiliyor. Factorial Energy CEO’su Siyu Huang, bu pillerin yüksek enerji yoğunluğu, uzun ömür, hızlı şarj ve güvenlik özelliklerini bir arada sunmasının önemine dikkat çekiyor.

Katı Hal Teknolojisinde Önemli Gelişmeler

Stellantis’in liderlik yolunda ilerlediği pil teknolojisinde, Hyundai, Mercedes gibi dev markalar da Factorial’e yatırım yaparak rekabette yer alıyor. Reuters’ın tahminlerine göre, yarı katı hal piller 2026 yılında elektrikli araçlarda kullanılmaya başlanacak. Honda, 2030’lu yılların ortalarında bu yenilikçi pillerle donatılmış araçlarını pazara sürmeyi planlarken, Toyota 2028 yılına kadar 1.000 kilometre menzil sunabilen katı hal pillerini seri üretime geçirmeyi hedefliyor.

Related Posts

Yapay Zeka içme suyumuzu nasıl kullanıyor? Tehdit olabilir mi?

Yapay Zeka içme suyumuzu nasıl kullanıyor? Tehdit olabilir mi?

Akıllı telefon ve bilgisayarlar bin kat hızlanabilir

Akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayarınızın yavaşlığına sinirlendiğiniz günler geride kalabilir. ABD’li bilim insanları, kuantum malzemelerdeki elektronik durumları kontrol etmeye yarayan yeni bir yöntem keşfetti. Bu teknoloji, gelecekte cihazlarımızı tam bin kat daha hızlı hale getirebilir.

Kuantum hamlesi! Güvenli iletişimde dünya rekoru

Çin Teknoloji ve Bilim Üniversitesi (USTC) liderliğinde yürütülen uluslararası bir araştırma ekibi, kuantum iletişim teknolojisinde devrim niteliğinde bir başarıya imza attı. 833 kilometrelik fiber optik kablo üzerinden kuantum anahtar dağılımı (QKD …

Yılın en güvenli otomobilleri açıklandı: Hyundai zirvede

Her geçen gün artan otomobil sayısı ve hızla değişen otomotiv sektörü, güvenlik konusunda daha fazla seçenek sunuyor. Tüketiciler, araç alırken sadece performans ve tasarımı değil, güvenlik gibi önemli bir detayı da göz önünde bulunduruyor. Kar amacı gütmeyen ABD kuruluşu IIHS, 2025 model yılı için en güvenli otomobilleri açıkladı. Peki, 2025’te en güvenli otomobiller hangileri? İşte detaylar.

NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan Türk şirketi, araçların emisyonlarını %85 azaltacak

Tipik bir binek araç yılda yaklaşık 4,6 ton karbon emisyonu salımı yaparken; NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan yerli şirketin geliştirdiği yeni nesil teknoloji, Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde yoğun ilgi gördü. Cumhurbaşkanı …

WhatsApp kullanıcıları için yeni dönem: Kendi yapay zeka robotunuzu yaratın!

Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcılarına özel yapay zeka sohbet robotları oluşturma imkanı sunan yeni bir özellik test etmeye başladı.