Akıllı telefon ve bilgisayarlar bin kat hızlanabilir

Araştırmacılar, Kuantum Malzemeyle Yongaları Hızlandırıyor

Araştırmacılar, 1T-TaS₂ adlı katmanlı bir kuantum malzemenin sıcaklığını kontrollü biçimde değiştirerek, onu anında bir yalıtkan ile iletken durum arasında geçiş yapabilir hale getirdi. Bu geçiş, bilgisayar çiplerinde elektrik akışını açıp kapayan (Yani 1 ve 0’lardan oluşan dijital dilin kökeni) transistörlerin temel işlevine benziyor.

Çalışmanın başındaki Northeastern Üniversitesi’nden fizikçi Gregory Fiete, “Bir cihazı kullanan herkes bir noktada, ‘keşke daha hızlı açılsa’ diye düşünmüştür. Işıktan hızlı hiçbir şey yok. Biz de ışığı kullanarak maddenin özelliklerini fizik kurallarının izin verdiği en yüksek hızda kontrol ediyoruz,” dedi. 

YENİ NESİL YONGALAR İÇİN DEV ADIM

Elektronik cihazlarda iletken ve yalıtkan malzemeler birlikte çalışmak zorunda. Fakat bu teknoloji, tek bir malzemenin ışıkla yönlendirilerek iki işlevi birden görebilmesini sağlıyor. Bu da hem çipleri küçültmeyi hem de hızlarını büyük oranda artırmayı mümkün kılıyor.

“Termal şoklama” adı verilen bu yeni yöntemde, 1T-TaS₂ daha önce de iletken-yalıtkan geçişleriyle dikkat çekmişti. Ancak bu geçişler yalnızca saniyeler sürüyor ve aşırı soğuk (kriyojenik) ortamlar gerektiriyordu. Yeni çalışmada ise bu geçiş aylar boyunca sürdürülebilir hale getirildi ve oda sıcaklığına daha yakın koşullarda başarıldı.

Başarı, doğru zamanlama ve dikkatli ısıtma-soğutma yöntemlerine dayanıyor. Fiete’ye göre, “Büyük hedef, maddelerin özelliklerini isteğe göre ve çok hızlı biçimde kontrol edebilmek. Böylece bu malzemeleri cihazlara entegre edebiliriz.” 

SİLİKONUN SONU MU GELİYOR?

Yıllardır elektronik dünyasına yön veren silikon temelli çiplerin fiziksel sınırlarına yaklaşıyoruz. Üreticiler artık daha hızlı ve verimli bileşenler için yeni alternatifler arıyor. Bu da kuantum malzemeleri ve devrimsel nitelikteki yeni üretim yöntemlerini ön plana çıkarıyor.

“Depolama kapasitesini artırmak veya cihazların hızını katlamak için artık yeni bir paradigma şart,” diyen Fiete’ye göre kuantum bilgisayarlar bu yollardan biri, ama malzeme bilimindeki bu tür yenilikler de büyük bir potansiyel taşıyor.

Related Posts

Kuantum hamlesi! Güvenli iletişimde dünya rekoru

Çin Teknoloji ve Bilim Üniversitesi (USTC) liderliğinde yürütülen uluslararası bir araştırma ekibi, kuantum iletişim teknolojisinde devrim niteliğinde bir başarıya imza attı. 833 kilometrelik fiber optik kablo üzerinden kuantum anahtar dağılımı (QKD …

Yılın en güvenli otomobilleri açıklandı: Hyundai zirvede

Her geçen gün artan otomobil sayısı ve hızla değişen otomotiv sektörü, güvenlik konusunda daha fazla seçenek sunuyor. Tüketiciler, araç alırken sadece performans ve tasarımı değil, güvenlik gibi önemli bir detayı da göz önünde bulunduruyor. Kar amacı gütmeyen ABD kuruluşu IIHS, 2025 model yılı için en güvenli otomobilleri açıkladı. Peki, 2025’te en güvenli otomobiller hangileri? İşte detaylar.

NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan Türk şirketi, araçların emisyonlarını %85 azaltacak

Tipik bir binek araç yılda yaklaşık 4,6 ton karbon emisyonu salımı yaparken; NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan yerli şirketin geliştirdiği yeni nesil teknoloji, Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde yoğun ilgi gördü. Cumhurbaşkanı …

WhatsApp kullanıcıları için yeni dönem: Kendi yapay zeka robotunuzu yaratın!

Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcılarına özel yapay zeka sohbet robotları oluşturma imkanı sunan yeni bir özellik test etmeye başladı.

Japonlar standart optik fiber kablo kullanarak veri hızında rekor kırdı

Japon araştırmacılar, standart kalınlıktaki optik fiber kablo kullanarak saniyede 1,02 petabit veri iletim hızıyla yeni bir dünya rekoru kırdı.

Can Öncü Çekya’da podyuma çıktı

Milli motosikletçi Can Öncü, Dünya Supersport Şampiyonası’nın (WorldSSP) Çekya’da düzenlenen 5. ayağında ilk yarışta ikinci olarak podyuma çıktı.