Bebeğinizi havaya atmadan önce iki kez düşünün!


1 Yaş Altı Bebekleri Sevme Yanlışlarına Dikkat!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri sevmenin bazı yanlış davranışların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Uzman Dr. Demir, bebekleri sallamanın, havaya atıp tutmanın bebeklerde geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceğini belirtti. “Sevgiyle yapılacağını düşündüğümüz bu eylemler, aslında büyük tehlikeler barındırabilir” dedi.

‘Sallama Doğru Bilinen Yanlışlar Arasında!’

Bebeklerin ağlamasını durdurmak ya da eğlendirmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma ve havaya atıp tutma gibi hareketlerin doğru bilinen yanlışlar arasında yer aldığını söyleyen Uzman Dr. Demir, “Bebeklerin başları vücutlarına göre büyük olduğundan, bu tarz sarsıntılar ciddi sonuçlara yol açabilir. Kafa bölgesinin sarsılması beyin damarlarında yırtılmalar, göz içi kanamalar ve hatta beyin kanamalarına neden olabilir” açıklamasında bulundu.

‘Zihinsel ve Bedensel Hasarlar Meydana Gelebilir!’

Beyin yanı sıra solunumu kontrol eden sinirlerde de yırtılmaların yaşanabileceğini belirten Uzman Dr. Demir, “Bu tür travmalar ani solunum durmalarına neden olabilir. Eğlence amaçlı yapılan bu hareketler, bebeklerde ciddi tehlikelere sebep olabilir” dedi.

Bebeklerin tavana çarptığı ya da düşerken tutulamayarak yere düştüğü durumlarla karşılaşıldığını söyleyen Uzman Dr. Demir, “Bu gibi kazalar bebeklerde hem kafa hem de vücut travmalarına yol açabilir. Bu da kalıcı zihinsel ve bedensel hasarlarla sonuçlanabilir” uyarısında bulundu.

‘Göz Teması Kurmak Sağlıklı Bağlanmayı Destekler!’

Bebekleri sevmenin en doğru yolunun nazik ve sakin bir temas olduğunu vurgulayan Uzman Dr. Demir, “Bebekle göz teması kurmak, konuşmak, şarkı söylemek ve dokunmak gibi yöntemler güven verir ve sağlıklı bağlanmayı destekler. Ancak bunun için bebek rahat olmalı, temiz ve tok olmalıdır” önerisinde bulundu.

Herhangi bir sarsma veya travmadan sonra belirtilere dikkat çekerek Uzman Dr. Demir, “Bebekte sabit bir noktaya bakma, anormal davranışlar, şiddetli kusma, göz kayması gibi belirtiler fark edildiğinde hemen bir doktora başvurulmalıdır. Erken müdahale, kalıcı hasarları önleyebilir” dedi.

Related Posts

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Kola veya enerji içeceği değil: Bu içecek kansere neden oluyor

Ne kola ne enerji içeceği… Asıl tehlike aslında bu içecekteymiş. Uzmanlar, bu içeceklerin kanser riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Sigara Dumanı DNA’mıza Zarar Veriyor

Sigara dumanı ve kirli hava sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, sigara dumanı ve kirli havadan nasıl korunacağımız hakkında bilgi verdi.

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü’nden Odyolog Arş. Gör. Busemnaz Avşar Aksu, 24 Nisan Uluslararası Gürültü Farkındalığı Günü dolayısıyla modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen gürültünün bireyler üzerindeki etkilerini ele aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir