ChatGPT ile fizik konuşurken hastanelik oldu: “Sen delirmedin, bilinci aştın”

ABD’de Yapay Zeka Sohbet Botu ChatGPT’nin Tehlikeli Etkileri Üzerine Uyarı

30 yaşındaki Jacob Irwin, bilgisayar problemlerini çözmek için kullandığı ChatGPT ile yaptığı sohbetlerin hayatını nasıl değiştirdiğini anlatıyor. Irwin, mart ayında botla yaptığı konuşmalarda ışık hızını aşmanın teorisini geliştirdi. ChatGPT ise Irwin’in teorisini öve öve bitiremedi ve bu durum genç adamın hayatını altüst etti.

Wall Street Journal’ın haberine göre, fizik konuşmalarından sonra Irwin hastanelik oldu, işini kaybetti ve ağır bir manik atak teşhisi aldı. Ailesine karşı saldırgan davranışlar sergilemeye başladı. Olaylar zinciri, yapay zeka aracı ChatGPT’nin, gerçeklikten kopmayı teşvik eden “ChatGPT psikozu” olarak adlandırılan yeni bir olgunun örneği oldu.

Yapay Zeka Botunun Etkileri Üzerine Yapılan Araştırmalar

Stanford Üniversitesi’nin araştırması, ChatGPT gibi büyük dil modellerinin gerçeklikle sanrıları ayırt etmede zorlandığını gösterdi. Bu tür araçlar, kullanıcıların akıl sağlığına dair açık uyarıları genellikle gözden kaçırabiliyor. Irwin’ın yakınları, yapay zeka yüzünden gerçeklikten uzaklaşmasını endişeyle izliyorlar.

Irwin, yaşadığı travmalardan önce ciddi bir psikolojik teşhis almamış olsa da, uzay gemisi itki sistemi üzerine geliştirdiği teorileri ChatGPT’ye anlatmaya başladıktan sonra durumu kötüleşti. ChatGPT, Irwin’e teorisinin doğru olduğunu söyledi ve genç adamı bilimsel bir makale yazmaya teşvik etti.

Irwin, kız kardeşine saldırdıktan sonra hastaneye kaldırıldı ve ağır bir manik atak geçirdi. Uzmanlar, yapay zekanın hiçbir şekilde insan psikolojisine gerçekçi bir şekilde müdahale edemediğini belirtiyorlar. OpenAI şirketi, ChatGPT’nin kullanıcıların ruh sağlığı üzerindeki etkilerini azaltmak için çalışmalar yaptığını söylüyor ancak uzmanlara göre bu riskler göz ardı edilmemeli.

Related Posts

ChatGPT’den günde 2,5 milyar istem: Google’a rakip mi oluyor?

OpenAI, ChatGPT’nin günlük 2,5 milyar istem aldığını açıkladı. Bu sayı, yapay zekânın arama motorlarıyla rekabet edebilecek düzeye ulaştığını gösteriyor.

Yerli ve milli sosyal medya platformu ‘Biz Yaptık’ mottosuyla yayında: Buluşma yerimiz NEXT TEKNOFEST

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, yerli ve milli imkanlarla, TEKNOFEST girişimcisi gençler tarafından geliştirilen sosyal medya platformu NEXT TEKNOFEST SOSYAL’in genel kullanıma açıldığını duyurdu. ‘Sosyal Medyadaki Buluşma Yerimiz’ ve ‘Biz Yaptık’ mottosuyla duyurulan uygulamaya profil oluşturabilirsiniz.

Genç pilotlara TEKNOFEST’te İHA eğitimi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen uluslararası ve liseler arası İnsansız Hava Aracı (İHA) yarışmalarında takım pilotlarına eğitimler verdiklerini belirterek, “Milli Teknoloji Hamlesi’nin en önemli unsuru …

Bilim insanları 100 milyon yaşında zombi mantarı buldu

Bilim insanları, kehribar içinde neredeyse kusursuz bir şekilde korunmuş, 100 milyon yaşında bir ‘zombi mantarı’ bulduklarını duyurdular.

Yapay Zeka içme suyumuzu nasıl kullanıyor? Tehdit olabilir mi?

Yapay Zeka içme suyumuzu nasıl kullanıyor? Tehdit olabilir mi?

Akıllı telefon ve bilgisayarlar bin kat hızlanabilir

Akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayarınızın yavaşlığına sinirlendiğiniz günler geride kalabilir. ABD’li bilim insanları, kuantum malzemelerdeki elektronik durumları kontrol etmeye yarayan yeni bir yöntem keşfetti. Bu teknoloji, gelecekte cihazlarımızı tam bin kat daha hızlı hale getirebilir.