Solaryuma girmeden bir kez daha düşünün

Solaryum Kullanımı Deri Sağlığı için Tehlikeli

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi, solaryumun birçok deri hastalıklarını beraberinde getirdiğini ve özellikle açık tenli, dövmesi olan ve 18 yaş altı bireyler için tehlike oluşturduğunu belirtti.

‘Ciltte Kolajen Yapısını Bozuyor’

2009 yılında Uluslararası Avrupa Kanser Araştırma Merkezi tarafından solaryumun kanserojen nedenlerden biri olarak kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Balevi, solaryumun ciltte kolajen yapısını bozduğunu ve deri kanseri riskini artırdığını belirtti. UVA ışığının ciltte kolajen yapısını bozduğunu ve UVB ışığının deri kanseri ile ilişkili olduğunu belirten Balevi, solaryumun ciddi cilt hasarlarına yol açabileceğini söyledi.

‘Bir Seans Bile Riski Artırıyor’

Prof. Dr. Balevi, solaryuma girmenin cilt kanseri riskini artırdığını belirterek yapılan araştırmalarda, tek bir solaryum seansının bile malin melanom riskini yüzde 75 artırdığının gösterildiğini dile getirdi. Dolayısıyla geçici bronzlaşma için solaryuma girmenin ciddi bir risk olduğunu vurguladı.

‘Yapay Bronzlaştırma Yöntemlerinden Kaçınılmalı’

Prof. Dr. Balevi, özellikle açık tenli, dövmesi olan ve ciltlerinde ben bulunan kişilerin solaryumdan uzak durması gerektiğini belirterek, sağlıklı bir cilt için doğal bronzlaştırma yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Kontrollü ve koruyucu güneşlenme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Balevi, yapay bronzlaştırma yöntemlerinden kaçınılması gerektiğini belirtti.

‘Kontrolsüz Bronzlaşma Tehlikeli’

Deri kanseri riski taşıyan bireylerde genetik ve çevresel faktörlerin birleşmesiyle kanser riskinin artabileceğini söyleyen Prof. Dr. Balevi, genetik olarak deri kanserine yatkın olan bireylerde solaryuma girme sayısından bağımsız olarak deri kanseri riskinin arttığını belirtti. Fototerapi ünitelerinde kontrollü UV ışığı uygulamaları yapılabileceğini ancak bunun doktor gözetiminde ve gerekli endikasyonlar doğrultusunda yapılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Cilt kanseri vakalarında korkutan artış: Nasıl korunuruz?

Hem Türkiye’de hem de dünyada cilt kanseri vakalarında artış görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Yusuf Kelleci, cilt kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Kelleci, “Güneşin zararlı etkilerine bağlı cilt hasarlarının yüzde 90’ı, korunma önlemleriyle engellenebilmektedir” dedi.

Bebeğinizi havaya atmadan önce iki kez düşünün!

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferunda Demir, ebeveynleri uyardı. Bebekleri sallamak, zıplatmak veya havaya atmak gibi sevgi gösterileri beyin kanaması, solunum durması ve göz içi kanama gibi ciddi sağlık riskleri taşıyor.